top of page
Äpplen
Kvarnnibble logga

Musteri

Musteriet öppnar första helgen i augusti 2024

Så här går det till

1. Inför din bokning

För att få fram den sötaste och godaste musten behöver frukten vara mogen när du lämnar in den. Dela ett äpple för att se om det är moget.

 

Bruna kärnor = moget

Vita kärnor = omoget

Allra bäst att musta är fasta höst och vinter äpplen.

2. Före mustningen

Äpplena kan vara fallfrukt (dock ej från djurhagar) och de kan ha små bruna fläckar med får ej ha börjat ruttna då det påverkar smaken och kvaliteten på musten. 

För en pressning behövs ca 30 kg äpplen = minsta vikt du behöver ha med dig.

30 kg äpplen är ca 5-6 välfyllda papperskassar.​

Har du mer än 500kg vänligen kontakta Anna för en specialtid. 

3. Mustningen

Vi använder en packpress från VORAN som ger klar och fin must. Med vår hjälp tvättar, krossar, pressar och pastöriserar maskinerna din must så att den blir färdig att packas i 3 liters bag in boxar.

 

Räkna med att du får ut ca 50-70% av fruktens vikt i must beroende på äppelsort. All must är gjord av 100% äpple, inga tillsatser eller färgämnen.

Vi pressar din must, pastöriserar och gör den klar medan du väntar. Eventuellt överskott av äpplen/must tillfaller musteriet. 

4. Efter mustningen

Pastöriserad must i Bag in Box är hållbar i rumstemperatur minst ett år.

 

Öppnad förpackning bör förvaras i kylskåp och håller då 4 veckor ( men den brukar inte räcka så länge :-))

Har du mycket äpplen i din trädgård? Under säsong kan du skänka dem till oss, och få med dig färdig KvarnnibbleMust hem i utbyte.

 

Vi kan också om så önskas komma hem och plocka i din trädgård, ring för överenskommelse.

bottom of page