
Så här går det till
1. Inför din bokning
För att få fram den sötaste och godaste musten behöver frukten vara mogen när du lämnar in den. Dela ett äpple för att se om det är moget.
Bruna kärnor = moget
Vita kärnor = omoget
Allra bäst att musta är fasta höst och vinter äpplen.
Plocka max 15 kg per kasse/korg då våra armar lyfter mycket varje år.
2. Före mustningen
Äpplena kan vara fallfrukt (dock ej från djurhagar) och de kan ha små bruna fläckar men får ej ha börjat ruttna då det påverkar smaken och kvaliteten på musten.
För en pressning behövs ca 30 kg äpplen = minsta vikt du behöver ha med dig.
30 kg äpplen är ca 5-6 välfyllda papperskassar.
Har du mer än 500kg vänligen kontakta Anna för en specialtid.
3. Mustningen
Vi använder en packpress från VORAN som ger klar och fin must. Med vår hjälp tvättar, krossar, pressar och pastöriserar maskinerna din must så att den blir färdig att packas i 3 liters bag in boxar.
Räkna med att du får ut ca 50-70% av fruktens vikt i must beroende på äppelsort. All must är gjord av 100% äpple, inga tillsatser eller färgämnen.
Du får alltid must av dina egna äpplen!
Vi pressar din must, pastöriserar och gör den klar medan du väntar (om du har en bokad tid). Eventuellt överskott av äpplen/must tillfaller musteriet.
4. Efter mustningen
Pastöriserad must i Bag in Box är hållbar i rumstemperatur minst ett år.
Öppnad förpackning bör förvaras i kylskåp och håller då 4 veckor ( men den brukar inte räcka så länge :-))
Har du mycket äpplen i din trädgård? Under säsong kan du skänka dem till oss, och få med dig färdig KvarnnibbleMust hem i utbyte.
Vill du lämna på DROP IN utan att boka tid.
Lämna dina äpplen i PLASTKASSAR uppmärkta med namn och telefonnummer utanför musteriet så mustar vi dem så snart vi får tid över.

